Blogg

Yoghurtglass med bär

Ingredienser (glutenfri, minskat socker) 4 portioner

  • 300 g frysta bär (blåbär, hallon, jordgubbar)
  • 1 msk potatis- eller majsmjöl
  • 2 dl turkisk eller grekiskt yoghurt
  • 1 msk lönnsirap eller honung

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en mixer och servera på en gång.

Bärpaj

Ingredienser

  • 600g bär (blåbär, hallon eller björnbär),
  • 1 msk lönnsirap (eller annat sötningsmedel),
  • 2 msk potatis- eller majsmjöl

Smuldeg

  • 50 g smör
  • 150 g malda mandlar eller mandelmjöl

Till servering (vispad grädde)

Gör så här

Värm ugnen till 200 grader C och smör en pajform. Skölj och rensa bären. (Du kan även använda frysta bär). Blanda dem med sötningsmedlet och potatis- eller majsmjöl. Blanda smöret med de malda mandlarna och skapa en smuldeg. Bottna en pajform med bären. Smula över degen. Grädda pajen 15-20 minuter i ugnen.

En/Enbär (Juniperus Communis)

I läkande syftet används såväl enens trä som bär. En kan användas mot magbesvär och för att främja matsmältningen. Bären är urindrivande. Bären används vid urinvägsinfektion, för att rena blodet och vid reumatism. De kan även även användas vid dålig andedräkt. De eteriska oljorna är antibakteriella och nyttjas för lotioner och badoljor. På grund av dess höga sockerhalt lämpar sig enbären som jäsningsmedel och är grunden för några alkoholiska drycker så som gin eller genever. Enbären tas gärna för att krydda mat, in synnerhet för viltkött. Enens doft upplevs som välluktande och därför finns enen kvistar med i dörrkranser och i andra dekorationer. Enen bidrar till att rena luften. Den brukades i riter för att driva ut sjukdomar och annat ont.

Verkar:

  • antiseptisk
  • blodrenande
  • vätskedrivande
  • främjar matsmältningen

Innehåller: Garvämnen, flavonoid, eteriska oljor (pinen, sabinen, citronellolja) upp till 30% glukos och fruktos

Källor:

  • Lesley Bremness: Vår Örtabok: Allt om örter – från odling till användning; Rabén&Sjögren, 1988
  • Rebecca L. Johnsson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer: National Geographic: Guide to medicinal herbs. 2010.
  • Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann, Roland Spiegelberger: Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen, atVerlag, 12. Auflage, 2020

Rödklöver (Trifolium pratense)

Rödklöver kan användas mot diarré, hosta och kroniska inflammatoriska hudsjukdomar, gikt och reumatism. Rödklöver stärker synförmågan. Fytoöstrogenerna kan minska klimatakteriebesvär, är dock omdiskuterat.

Innehåller: garvämnen, kumarin, eterisk olja (metylsalicylat), isoflavonoider/fytoöstrogener (genistein, biochanin A, daidzein), reserveratrol, kåda, provitamen A, vitamin C, mineraler och små mängder vätecyanid

!Varning! Rödklöver ska inte intas vid hormonframkallad cancer! Om inte andra sjukdomar föreligger så rekommenderas att inte inte mer än 43,5 mm/dag och maximalt för en 3månaders period.

Källor:

Ringblomma (Calendula officinalis)

Ringblomman tillhör de vetenskaplig godkända medicinalväxterna. Den ursprungliga sortens, Calendula Arvensis, är kultiverad sedan medeltiden och har blivit en vanlig trädgårdsväxt – med stor potential. Detta främst på grund av sina antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper. Ringblomman ingår i crème, tvål eller tinkturer. Ringblomman har då liknande förmågor som Arnica, men är ”bredare” i sin användning och kan användas invärtes som té och även kulinariskt i maträtter och kryddblandningar. De kraftiga färgerna ger estetiska impulser. Blomman, stjälken och blad är brukbara. Och sedan är Ringblomman även en väderindikator. Är blomman sluten på morgonen så kan man räkna med regn under dagen.

Inverkan:

  • antioxiderande
  • antiinflammatorisk
  • blodrenande
  • främjar cirkulationen
  • stimulerar immunsystemet
  • läker sår

Innehåller: Flavonoid, Saponin, Karotenoid, Polysackarider, eteriska oljor.

Källor:

  • Lesley Bremness: Vår Örtabok: Allt om örter – från odling till användning; Rabén&Sjögren, 1988
  • Rebecca L. Johnsson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer: National Geographic: Guide to medicinal herbs. 2010.
  • Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann, Roland Spiegelberger: Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen, atVerlag, 12. Auflage, 2020

Röllika/Rölleka (Achillea millefolium)

Såväl bladen som blomman kan användas som livsmedel, krydd- och medicinalväxt. Röllika användes förr liksom humle för att brygga öl. Röllika är inflammationshämmande vid mag- och tarmbesvär, lugnande, blodrenande och allmän stärkande. Röllika kan även användas vid njursjukdomar, för en bättre blodcirkulation, vid nervsmärta, huvud- och tandvärk. Bitterämnena styrker gallutsöndring och kan lindra kroniska leversjukdomar. Myggor och andra blodsugande insekter ogillar Röllika, varför man kan använd Röllika som anti-insekts-medel, men även för att lindra insektsstick- och bett. Röllika har en positiv inverkan på hemorrojder, menstruationsbesvär, bröst- och buksmärta. Den kan utjämna för starka eller för svaga blödningar, då dess flavonoider har en progesteron liknande påverkan. Under klimakteriet motverkar Röllika även besvär som oro, svettningar. Utvärtes kan Röllika användas vid ledinflammationer, oren hud och även som blodstillande medel.

Inverkan:

  • kramplösande
  • stärker ämnesomsättningen
  • läker sår
  • antibakteriell
  • lindrar värk
  • inflammationshämmande
  • antioxiderande
  • slemlösande
  • sammandragande

Innehåller: eteriska oljor (Cineol och Azulen), Sesqiterpene (Achillin och Matricin, garv- och bitterämnen (Ivain, Betonicin), flavonoid (Apingenin, Luteolin, Rutin), kumarin, polyacetylen, organiska syror (ättik- och äppelsyra), slemämnen, vitaminer och mineraler, särskilt kopper och kalium.

Källor:

  • Lesley Bremness: Vår Örtabok: Allt om örter – från odling till användning; Rabén&Sjögren, 1988
  • Rebecca L. Johnsson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer: National Geographic: Guide to medicinal herbs. 2010.
  • Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann, Roland Spiegelberger: Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen, atVerlag, 12. Auflage, 2020

Daggkåpa (Alchemilla vulgaris)

På grund av Daggkåpans progesteronliknande ämnen kan örten användas vid alla slags kvinnliga lidelser. Daggkåpa kan användas vid premenstruella besvär men även i klimakteriet. Även om fru vill bli gravid och under graviditeten har Daggkåpan en positiv påverkan. Den är sammandragande och bidrar till ett snabbt läkande. Daggkåpa kan användas vid andningsbesvär. Daggkåpan är även vätskedrivande och därmed renande. Den stödjer ämnesomsättningen och hjärtat och har en positiv inverkan på blodkärlen. Daggkåpan kan därutöver motverka nervositet, sömnstörningar och huvudvärk. Utvärtes kan Daggkåpan användas vid eksem. Blomman och bladen kan nyttjas. Då Daggkåpan har en kolrabbiliknande smak, förvänds den gärna i köket i sallader eller kryddblandningar.

Inverkan:

  • antioxiderande
  • sammandragande
  • liknar progesteron
  • styrker ämnesomsättningen
  • vätskedrivande
  • stödjer hjärtat

Innehåller: Garvämnen, flavonoid , bitterämnen, fytosteroler, glykosid, saponin, calciumoxalat, järn, kalium, calcium, kiselsyra och magnesium

Källor:

  • Lesley Bremness: Vår Örtabok: Allt om örter – från odling till användning; Rabén&Sjögren, 1988
  • Rebecca L. Johnsson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer: National Geographic: Guide to medicinal herbs. 2010.
  • Steffen Guido Fleischhauer, Jürgen Guthmann, Roland Spiegelberger: Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen, atVerlag, 12. Auflage, 2020